, New Honeywell proximity sensors are rugged and reliable in extreme environments – now from TTI, Inc.
, New Honeywell proximity sensors are rugged and reliable in extreme environments – now from TTI, Inc.

Cartamundi, imec en Holst Centre winnen “Best Product” award op Printed Electronics Europe

Identificatie- en communicatiechip van imec en Holst Centre’s onzichtbaar geïntegreerd in Cartamundi’s speelkaarten

Berlijn, 27 april 2016 – Cartamundi, imec en Holst Centre (opgericht door imec en TNO) kondigen met trots aan dat ze vandaag de “Best Product” – Award hebben gewonnen op Printed Electronics Europe in Berlijn. De prijs werd uitgereikt voor de realisatie van een ultradunne plastic RFID-technologie geïntegreerd in Cartamundi’s speelkaarten. De jury erkent met deze prijs het potentieel van de technologie als mogelijk gamechanger in de spellenindustrie, maar ook voor andere gedrukte elektronische toepassingen in het domein van het Internet-of-Things zoals het onzichtbaar integreren van sensorsystemen in behang, verpakkingen van voeding, medicijnen enz.

Holst Centre en imec’s ultradunne plastic RFID-technologie is goedkoper, flexibeler en robuuster dan traditionele silicium-gebaseerde RFID-chiptechnologie. Dit zijn essentiële eigenschappen om elektronica onzichtbaar in papier te integreren en nieuwe toepassingen te ontwikkelen. Cartamundi kan met deze technologie speelkaarten ontwikkelen die met elkaar en de Cloud kunnen communiceren. Hierdoor kunnen er totaal nieuwe spelervaringen ontwikkeld worden voor de traditionele kaartspelen, zoals verzamelkaarten die tot leven komen op je spelconsole of een bordspel dat wordt beïnvloed door de actualiteit via je smartphone, …

Op de Printed Electronics Europe conferentie deze week in Berlijn demonstreren Cartamundi, imec en Holst Centre als eerste ter wereld een prototype van de veelbelovende ultradunne flexibele RFID-chip geïntegreerd in een speelkaart. Uiteindelijk wil Cartamundi in iedere speelkaart een RFID-chip met een unieke code inbouwen. Die RFID-chip communiceert draadloos met een RFID-lezer, waardoor de kaarten in het spel een unieke digitale identiteit krijgen.

Chris Van Doorslaer (CEO van Cartamundi) is opgetogen met de prijs en klinkt ambitieus: “Cartamundi’s ambitie om draadloze RFID-labels in te bouwen in kaartspelen is inderdaad een game changer. De nieuwe technologie zal traditionele spellen connecteren met elektronische toestellen zoals smartphones en tablets. Cartamundi wil mensen rond de tafel brengen via het kaartspel en zo de waardevolle quality time met familie en vrienden verbeteren… Deze nieuwe technologie is een echte enabler om dat te realiseren.”

“Wij zijn zeer opgetogen dat we onze unieke dunne-film elektronica technologie in een product van een partnerbedrijf hebben kunnen demonstreren,” zegt Paul Heremans, directeur bij imec/Holst Centre. “Onze prototype dunne-film RFID-chip is dunner dan papier—zo dun dat hij onzichtbaar ingebouwd kan worden in papierproducten zoals speelkaarten. Deze sleuteltechnologie zal de kaarten en traditionele spellen van onze partner in rechtstreekse verbinding brengen met de Cloud. Maar we kijken ook verder: deze verwezenlijking opent ook mogelijkheden voor nieuwe toepassingen in het domein van het Internet-of-Things, bijvoorbeeld als oplossing voor meer informatie in slimme verpakkingen, veiligheidspapier, en misschien zelfs bankbiljetten.”

Steven Nietvelt Chief Technology & Innovation Officer bij Cartamundi: “Dit is Cartamundi op zijn best: nieuwe oplossingen aanbieden aan de altijd creatieve community van spelontwikkelaars. We zijn ervan overtuigd dat de gaming community geïnspireerd zal worden door deze technologie. Ze kan mogelijk bestaande spellen verbeteren, maar laat ook toe om totaal nieuwe concepten te bedenken.”

Holst Centre, imec en Cartamundi ingenieurs onderzoeken nu samen hoe ze deze technologie op grote schaal in productie kunnen brengen.

Deze prijs zou niet mogelijk geweest zijn zonder de steun en het advies van VLAIO (Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen). VLAIO heeft een substantiële rol gespeeld door alle partners van het project samen te brengen.

Comments are closed.